13.3.16

Hakkame sööma- lisatoit

Kui poiss sai mul nelja kuuseks, siis oli aeg hakata talle tahket toitu andma. Ma otsustasin sedasi, kuna andsin rinda iga kahe tunni tagant ning olin omadega täiesti läbi. Lisaks veel ta võttis kaalust juurde ikka meeletult, üle kilo kuus. Muidugi lisatoidust ei tulnud midagi välja, liialt vara ikkagist. Hakkasid gaasid kimbutama ning lõpetasin peale kolme päeva proovimist lisatoidu ära.

Siit ka soovitus, kui arst pole teisiti soovitanud, siis kindlasti mitte anda enne viiendat elukuud lapsele lisatoitu, parim oleks isegi oodata kuni kuuenda elukuuni. Ma omast kogemusest ütleks nii, et viiendast elukuust anda proovida beebi lusikatäis erinevaid maitseid. 

Lisatoitu muidu soovitatakse alla 6 kuu vanustele beebidele, kelle kaal on madal (antakse kaloririkast lisatoitu) või nendele beebidele, kelle kaal liiga kõrge (madala kalorisisaldusega lisatoit).

Proovisin anda lisatoitu uuesti viiendal elukuul ja poiss oli vaimustuses. Ta juba päevi vahtis, kuidas mina sõin. Tundsin, et nüüd on ta valmis alustama. Muidugi oleksin võinud oodata kuuenda elukuuni, kuid tema kaalutõus ja seedeprobleemid panid mind uuesti proovima. 

Mulle meeldis meie Facebooki beebigrupist üks postitus. Üks emadest oli käinud väga huvitavas loengus, mis rääkis lisatoiduga alustamisest. Lisan siia mõned read alustamise kohta, mis mulle väga meeldis, muutmatul kujul.

* lisatoiduga varem kui 6kuud alustamine peab olema põhjendatud (nt laps ei võta piisavalt juurde), sest varem pole lapse seedetrakt lihtsalt veel välja arenenud;
* rinnapiima ensüümid aitavad uut toitu seedida, seega jätkata rinna andmist lisatoiduga harjutamise ajal; smile-emotikon

* kui laps ajab toitu tagasi, pole ta veel valmis lisatoiduks, mitte et toit ei maitse (tahket toitu ei oska juhtida või neelamisoskus on veel puudulik);
* kui laps on ilusasti kosunud, alustada köögiviljadega, kui laps hästi kosunud pole, alustada teraviljadega;
* puuviljadega ei tasu kiirustada (just seetõttu, et hiljem võib tekkida raskusi teiste toitude söömisega, kuna ta on saanud magusa suhu);
* esmalt kõik toiduained kuumutada;
* näljasele lapsele lisatoitu mitte anda, esmalt kustutada rinnapiimaga/ asendajaga nälg ja alles siis lisa;
* kui laps on pärast uut toitu viril ja jonn, võib see olla tingitud ka nt töötluskemikaalidest (tasub eelistada kodumaist/ mahedat);
* esimesed toidud peavad olema kuumtöödeldud (sh puuviljad), esmaseks tooreks toiduks avokaadot või kurki; //mina ise olen näiteks andnud toorelt banaani ja mangot//
* teraviljadest esmalt gluteiinivabad (hirss, tatar, täistera riis), siis kaer, oder, rukkis ja alles siis mais, nisu ja neljaviljapudrud;
* toitusid maitsestada taimselt (sibul, küüslauk, till, basiilik jne) umbes 7kuud;
* või asemel soovitatav linaseemneõli, seedriõli ja oliiviõli;
* valgulised (liha, kala, munakollane) alates 7kuud (raske seedida);
* piimatooted kõige viimasena alates 9k (esmalt hapendatud tooted nagu keefir, maitsestamata jogurt jne);
* 1a laps peaks sööma juba kõike ja ülejäänud perega sama toitu (va maitsestus);


Kuidas alustada?

Soovitatakse alustada kõrvitsast, edasi võib proovida suvikõrvitsat, bataati (magus kartul), lillkapsast, brokkolit, avokaadot ja porgandit. Magusamad asjad soovitaksin lükata veidi edasi, kuna omast kogemusest võin öelda, et mina väiksena sain magusat mannaputru ja peale seda absoluutselt kõik muud söögid lükkasin suust välja. 

Magusast võib proovida ploomi, banaani, pirni ja õuna. Anda neid siis, kui laps on harjunud soolase toiduga. Minu poiss on saanud kuu aega nüüd soolast toitu. Seal sees olen andnud talle maitsta banaani, õuna ja ploomi.

Soovitatakse aurutada või ahjus kuumutada kõik tooted läbi, kuna võivad tekitada gaase. Iga laps on erinev ja pigem vaadata enda ja mehe pealt, milliseid allergiaid on suguvõsas ja kuidas kellelgi seedesüsteem on, see ütleb päris palju. Näiteks minu mees sündis 50cm pikema soolestikuga ning minul on samuti olnud sooltega probleeme imikueast alates. See juba ütles palju, et tuleb alustada tasa ja targu, ning kindlasti paljud toidud tekitavad temale kas kõhukinnisust või gaase.

Kõige raskem on otsida materjal, kuna alustada ja kuidas alustada. Millest alustada ja kui palju anda? Absoluutselt iga allikas soovitas oma teooriat. Leidsin lõpuks ühe tabeli, mis tundus minu jaoks kõige reaalsem ja kõige arusaadavam.


Siin on kõik ilusasti kirjas, kui paju, kuna ja mida. Nüüd aga oli välja vaja nuputada millest alustada. Soovitatakse alustada siis kõrvitsast, kuna on kõige neutraalsem. Kuidas kõrvitsat teha? Ma kindlasti ei soovitaks keeta, kuna keetmisel muutub toit maitsetuks ning keedad enamus vitamiinid välja. 

Soovitan aurutamist või panna ahju. Kui aurumasinat ei ole, nagu meil, siis saab aurutada ka n. ö vaese mehe aurumasinaga ehk võtta pott ja sõel. Potti panna sõel ja kuni sõelani vesi. Sõela sisse tükeldatud kõrvits ja kaas peale. Valmis on siis, kui on nii pehme, et saaks saumiksriga püreestada. Ahju pannes, jätta koor alles, ainult eemaldada sisu. Küpsetada kuniks pehme ja seejärel eemaldada koor.

Toidu andmisega siis alustasin sedasi: Alustasin kõrvitsast ja suurendasin pooleteist nädalaga 40grammini (4 kuubikut). Seejärel hakkasin andma uusi maitseid ühe lusika haaval. Ühte maitset andsin kolm-neli päeva. Ehk ühe kuubiku suuruse uue maitse andsin ennem kõrvitsapüreed, mille kogust suurendasin vaikselt edasi. Kui uus maitse sai proovitud, sai ta otsa oma kõrvitsapüree. Nädal enne kuue kuuseks saamist alustasin ka püree andmist õhtuti. Jagasin siis 100g pooleks, 50 hommikul, 50 õhtul. Sedasi talitan veel hetkelgi edasi. Plaanis alustada kohe ka hommikupudruga ja liigutada hommikune püree lõunale. 

Tegin tegelikult ka vea tema toitmisel, kuna nägin, et on suure isuga, siis suurendasin liialt kiirelt tema toidukogust 90 grammini ja kuna ta võttis rinda öösiti iga kahe tunni tagant, siis otsustasin ka proovida ööputru. Muidugi esimene öö magas ta mul 6h jutti ja peaaegu, et hüppasin rõõmust lakke, kuid järgmisel ööl olid jubedad gaasid ja pidin pudru ära jätma. Seega alustasin otsast peale kogustega. Ehk vaikselt suurendasin koguseid ja igat toitu andsin miinimum kolm päeva.

Mis tekitasid mida?

Bataat ja lillkapsas kõhukinnisust, aga kui lisada väheses koguses bataat näiteks kõrvitsa hulka, siis ei teki kõhukinnisus. Puhtalt ei sobi süüa.

Kaerahelbed (gluteiinivabad) ja tatrapudru tekitasid gaase.

Nüüd saab poiss mul kuue kuuseks ja proovin siis hirsiputru talle anda. Kindlasti tegin ka vea koguseliselt, mille talle andsin. Tuleks ikkagi alustada paarist lusikatäiesti ja vaikselt suurendada kogust. Mina mõtlesin, et annan, palju jõuab ära süüa. Tema aga ongi suure isuga ja korraga sõi mul ära 90g esimesel korral. 

Putrudest soovitataksegi alustada kas tatra või hirsiga. Riis võib tekitada kõhukinnisust ja gaase, olenevalt siis lapsest. Alles hiljem võib alustada gluteiini sisaldavate toitudega.

Lihaga ootan arvatavasti natukene, kuna tema seedesüsteem on väga tundlik, siis proovin talle liha maitsta anda kuue poole kuuselt.

Kuidas toitu säilitada?

Mina ostsin poest mitu suurt hoiustamise karpi, mis on siis ka külmikusõbralikud. 


Ostsin kolm jääresti, mille sisse tõstsin lusakaga valmis püree. Kolm kõige esimest resti soovitan teha ainult ühe lusika suurused. Järgmised ringid tõstsin kõik lahtrid täis. Külmutasin ära ja tõstsin ümber karpidesse. Kuubikutega on hea, kuna saad segada kokku erinevad toidud ehk kuubikud ja on lihtsam suurendada koguseid lapsele. 

Ostsin ka Aventi säilitustopsikud, kuhu siis koguseliselt segasin kokku püreed. Neid hakkasin kasutama, kui kogus oli suurendatud 90grammini, nendel topsidel täpselt grammimõõdik peal. Näiteks bataat ja suvikõrvits, lillkapsas ja kõrvits. Õun ja ploom jne.



Kasutan nüüd ka klaaspurke, väikeseid. Näiteks selliseid, milles sees tomatipüree või pesto, need on täpselt paraja suurusega. Ka näiteks olen kasutanud Medela säilituskotte, kuhu tõstan täis 150ml näiteks bataati, suvikõrvitsat või muud. Panen külmkappi ja tõstan nii mitu lusikat tahan segada teiste maitsetega kokku. Olen tühjaks saamise korral ära pesnud seest ning pannud uue püree sisse.




Lapsele ise toidu valmistamine ei võta tegelikult kaua aega, kuna ainult mis vaja teha on, on panna ahi tööle, puhastada tooted ja panna nad ahju või aurutada. Püreestad ja paned külmikusse. Mina tegin talle kusagil kuu varu 3 tunniga- lillkapsas, suvikõrvits, pirn, ploom, õun, brokkoli, bataat, kõrvits, porgand. Porgand, brokkoli ja lillkapsas aurutama ja ülejäänud ahju.

Lastega on päris keeruline, kuna sa ei tea täpselt milline kogus ja mis toode sobib ja ei sobi sinu lapsele. Minu beebigrupis paljud kiitsid lillkapsast, minu poiss seda paljalt süüa ei saa. Mina kiitsin kõrvitsat, kellelgi aga oli tekkinud allergia sellest. Ühesõnaga ei jää muud üle kui katsetada ja leida see õige oma lapsele. Kindlasti oodata miinimum kolm päeva, kuna selle ajaga saab teada, kas tekivad gaasid või kõhukinnisus, allergia ehk võib võtta veidi kauem aega.

Soovitan ka mitte liialt vara alustada lisatoiduga, kuna lapsel võivad hilisemas eas tekkida terviseprobleemid ja on raske selgitada välja, kas need just tekkisid varajase toidu alustamisega. Enda kohapealt võin öelda, et minul see kindlasti ka juhtus, kuna mannaputru hakkasin saama nelja kuuselt juba ja selletõttu ka läks seedimine tuksi. See on üks näide lihtsalt, on neid kellel kunagi midagi ei juhtugi. Olen kindel, et paljuski mängib rolli geneetika. Rääkige oma kaasaga ja uurige üksteise perekonna ajalugu, see kindlasti aitab ka otsuste tegemisel palju kaasa.

M.A

2 kommentaari:

  1. Anonüümne23.3.16

    Mida näputoidust arvad ?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Mina isiklikult ei suudaks anda näputoitu, kuna olen puhtuse friik aga eks sellest ma ei pääse tulevikus.

      Minu lapse kohapealt- tema veel ei ole valmis, kord püreestasin natukene halvasti ja mingi tükk läks kurku ja lükkas kiirelt keelega selle välja. Pluss ta ei istu iseiseisvalt ja tundub, et mitte veel niipeal.

      Lugenud olen näputoidust niipalju, et laps peaks ise oskama istuda , vanuseliselt on soovitatud nii 8-10 kuu vahel.

      Kustuta